Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Σεβίλλη, Ατλέτικο και Ντόρτμουντ θέτουν σε αμφισβήτηση τον μύθο πως όποιος ξοδεύει τα περισσότερα κερδίζει

Το τμήμα ποδοσφαιρικών αναλύσεων (Football Benchmark) της KPMG, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον τομέα της παροχής οικονομικών υπηρεσιών (ελεγκτικών, φορολογικών, συμβουλευτικών), μελέτησαν το ευρωπαϊκό μετεγγραφικό παζάρι από το 2011 έως το 2015 για να ερευνήσουν το πώς σχετίζονται οι δαπάνες στις μετεγγραφές με την αγωνιστική επιτυχία.



Η κοινή σοφία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υποστηρίζει το «ότι πληρώνεις παίρνεις», δηλαδή όσα περισσότερα δαπανήσει μία ομάδα για ενίσχυση του ρόστερ τόσο ψηλότερα θα φτάσει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σε γενικές γραμμές ο κανόνας αυτός δεν είναι λανθασμένος, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις και τέτοιες είναι, σύμφωνα και με τη μελέτη της KPMG, οι Σεβίλλη, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπορούσια Ντόρτμουντ.


Οι ειδικοί ανέλυσαν τη μετεγγραφική δραστηριότητα των 32 ποδοσφαιρικών συλλόγων με τη μεγαλύτερη Επιχειρηματική Αξία (Enterprise Value), ένα κριτήριο σύγκρισης που έχει δημιουργήσει το τμήμα Football Benchmark, θέλοντας να δουν ποιες από αυτές έχουν θετικό πρόστιμο στα έσοδα σε σχέση με τα έξοδα στον τομέα των μετεγγραφών (πάντα την περίοδο 2011-2015).


Το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι 10 ομάδες με τη μεγαλύτερη αξία, οι πιο πλούσιες και ισχυρές αν προτιμάτε, είναι αυτές που έχουν χάσει τα περισσότερα στο μετεγγραφικό παζάρι. Μόνη εξαίρεση η Άρσεναλ, που φημίζεται για τον φειδωλό τρόπο που κινείται στις μετεγγραφές, προτιμώντας να μην ξοδεύει αλόγιστα. Τη θέση της στην 10άδα με τη μεγαλύτερη «χασούρα» καταλαμβάνει η Ίντερ, που συνεχώς σκορπάει χρήματα για να επιστρέψει στην ελίτ, χωρίς όμως να το καταφέρνει. Συνολικά, μόνο το 25% των ομάδων που εξετάστηκαν κατέγραψαν μετεγγραφικά κέρδη.


Πάμε όμως και στο βασικό θέμα που εξετάζουμε, την ύπαρξη ομάδων που δεν ξοδεύουν περισσότερα από όσα κερδίζουν για την ενίσχυση του ρόστερ και παρ' όλ' αυτά σημειώνουν τεράστιες επιτυχίες. Η Σεβίλλη είναι ένα ιδανικό παράδειγμα συλλόγου που συνδυάζει τα σπουδαία αγωνιστικά αποτελέσματα με τη βιώσιμη οικονομική διαχείριση. Εφαρμόζοντας μία στρατηγική που βασίζεται στην αποδοτική επανεπένδυση των κερδών από την πώληση παικτών, το ισπανικό κλαμπ παρουσιάζει κέρδη 22 εκατ. ευρώ από τις μετεγγραφές και έχει γράψει ιστορία κατακτώντας τρείς συνεχόμενες φορές το Γιουρόπα Λιγκ.


Περνάμε στην Ατλέτικο, που πουλώντας ακριβά μεγάλα της αστέρια έχει καταφέρει να κρατά σε ισορροπία τα μετεγραφικά έσοδα με τα έξοδα (σύμφωνα με την KPMG έχει χάσει μόλις 1,7 εκατ.) κάτι που είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό για μία ομάδα που έχει καταφέρει να κερδίσει το ισπανικό πρωτάθλημα (απέναντι στους γίγαντες που ονομάζονται Μπαρτσελόνα και Ρεάλ), το Γιουρόπα Λιγκ και έχει παίξει σε δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Κάτι παρόμοιο έχει καταφέρει και η Ντόρτμουντ, που παρά το γεγονός πως δεν ξοδεύει τεράστια ποσά για μετεγγραφές (θετική δραστηριότητα κατά 1,7 εκατ.) πρωταγωνιστεί σε Γερμανία και Ευρώπη.